Marts 2019 - Bhutanesiske Samfund Middelfart

 

Bhutanesisk flag

”Kultur, traditioner & værdier”
Farve stang til hjemmeside

Om foreningen
Bhutanesiske Samfund Middelfart er en forening, hvis formål er at hjælpe flygtninge fra Bhutan (disse er etniske nepalesere) med integration i det danske samfund.

Foreningen blev stiftet i juni 2018, og har ca. 70 medlemmer. Formanden, Purna Dahal som var en af de første som kom til Middelfart tilbage i 2009. Foreningen arbejder for at præsentere generel viden om bhutanesere og for at bevare og fremme bhutanesisk kultur, identitet, sprog og historie.

Bestyrelsen 1

Bestyrelsen fra venstre: formand Purna, sportskoordinator James, kasserer Tej & næstformand Kausila

Modersmåls undervisning
De skolesøgende bhutanesiske børn og unge i Middelfart Kommune er født og opvokset i Danmark, hvorfor deres hovedsprog er dansk. Foreningen er meget bevidst om, at kunne tale det danske sprog og være en del af den danske kultur, men det er også vigtigt at huske modersmålssproget samt kulturen og traditionerne fra Bhutan. Derfor underviser foreningen deres børn og unge i nepalesisk 3 timer hver 2. lørdag på Østre Skole, hvor alt ikke kun går op i lærebøger og undervisning, men hvor der også hygges og hvor leg og sjov giver en god adspredelse i pauserne.

Undervisning

Undervisning i nepalesisk på Østre Skole

Det danske sprog
Da Bhutaneserne tilbage i 2009 begyndte at flytte til Middelfart Kommune, blev der indgået en aftale med Teglgårdskirken om dansk undervisning. Nu ca. 10 år senere er der stadig et velfungerende samarbejde mellem bhutaneserne og Teglgårdskirken, der stadig står for danskundervisningen. 2 ildsjæle i menigheden underviser hver tirsdag, hvor især den ældre generation kommer og bliver klogere på det svære danske sprog.

Adrenalin og høj puls
Bhutaneserne elsker at gøre ting sammen og sammenholdet er stort. At være social, aktiv og konkurrere er en del af fællesskabet og det som driver og motiverer dem. Derfor afholder foreningen hver sommer en sportsdag for alle børn fra hele landet. Det drejer sig overvejende om fodbold, men der dystes også i andre sportsgrene. Der hygges og dannes netværk på kryds og tværs af bygrænser og kommuner.

Så tit det er muligt, samles foreningen i weekenderne til fælles sportsaktiviteter eller arrangementer. Det prioriteres højt, men det kan være svært altid at finde tiden med en travl hverdag med arbejde og andre gøremål som aktiv deltager i det danske samfund.

Fodboldpiger Bhutan 1

Bhutanesiske fodboldpiger til sportsdag i sommers

Arrangementer og traditioner
Hvert år arrangeres der udflugter og arrangementer i foreningen. I 2018 var det en tur til Himmelbjerget ved Silkeborg samt en tur til Madsbyparken i Fredericia. Hvad udflugterne byder på i 2019 er endnu uvis, men én ting er sikkert. Der er altid garanti for højt humør og glade deltagere uanset hvor turen går hen.

14. april 2019 fejrer Bhutanesiske Samfund i Middelfart det nepalesiske nytår. En festlighed med gode aktiviteter og indslag og naturligvis med masser af traditioner i form af lækkert bhutanesisk mad, dans og musik. Alle bhutanesere såvel som danskere er meget velkomne.

Året afrundes med et julearrangement for store og små. En dansk tradition som bhutaneserne har taget til sig og som skaber glæde, sammenhold og skønt samvær på tværs af generationer.

Nepalesisk Nytår 2018 skåret til

Hele flokken til Nepalesisk Nytår i 2018

Vil du vide mere?
Purna Dahal er foreningens formand og står gerne til rådighed hvis der er spørgsmål til foreningen. Purna kan kontaktes på telefon:
52 65 71 51 eller pr. mail: Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Farve stang til hjemmeside

Frivilligcenter Middelfart  Teglgårdsparken 17, 5500 Middelfart
Tlf. +45 24 47 30 84 • Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. • CVR 34 76 00 55